21 Nis 2015

Sanata Başla! Resim Analizi Atölyesi Hakkında


Sevgili Sanata Başla! takipçileri,

Uzun süredir devam eden blog çalışmamı üç boyutlu ve etkileşimli bir platforma taşımayı uzun süredir arzu ediyordum. Sonunda kafamdaki tasarımı netleştirip bunu bir atölye çalışması altında derleyip sizlere sunacağım. Atölye çalışmasının içeriği ve zamanlaması hakkında sizleri bilgilendirmek istedim.

Resim Analizi Atölyesi'nde amacım sanatseverlerle bir araya gelip Sanat Tarihi'nin önemli resimleri ve temaları hakkında söyleşiler yapmak. Atölye çalışması denince akla gelebileceği gibi katılımcılardan da benimle beraber resim analizi yapmalarını bekliyor değilim. Bu etkinliğin adını "atölye" koymak istedim; nitekim, "söyleşi" kavramı bana daha çok, birinin bana sorular sorması üzerine benim açıklamalar yapmam demekmiş gibi geliyor. Onun yerine benim konuları belirleyip anlattığım, katılımcıların da merak ettiklerini sordukları ve sohbete katıldıkları bir etkinliği "atölye" olarak nitelendirmeyi tercih ettim.

Atölye çalışması resim ve sanat tarihi hakkında en ufak bir fikri olmayanların bile rahatlıkla katılacağı - ki hatta hitap etmek istediğim ana kitle budur - bir etkinlik olacak. Dolayısıyla, bilgisiz olmanızın hiçbir önemi yok, yalnızca ilgisiz olmayın yeter.

İlk hafta "Tanıtım Dersi" adı altında kısa bir giriş yapmayı ve ilk birkaç konuda resim analizleri yaparak ilgilenen kitleye atölye çalışmasını kısaca tanıtmayı hedefliyorum. 12 Mayıs'ta Ankara'da yapılacak bu ilk tanıtım dersi sonrasında ilgilenenlerle temasta olacağım ve sonraki haftalarda düzenli katılımcılarla bir seri olarak Atölye çalışması başlayacak.

İlk bölümde yalnızca Rönesans'ı işlemeyi planlıyorum. Daha sonraki bölümlerde (ki senenin ilerleyen aylarında şekillenecektir), Barok, 18-19. Yüzyıl ve Modernizm'i de ayrı atölye serileri ile işlemek hedefim.

Rönesans Atölye çalışmasının ana başlıkları aşağıdaki gibi tasarlandı:
* Kısa Sanat Tarihi Özeti
* Rönesans'ın Temel Dönemleri ve Özellikleri
* Tema Bazlı Resim Analizleri:
   - Yaratılış
   - Adem ve Havva
   - Cennet'ten Kovuluş
   - Beşaret
   - İsa'nın Doğumu
   - Mısır'a Kaçış ve Masumların Katli
   - Meryem ve Çocuk İsa / Kutsal Aile
   - İsa'nın Hayatından Sahneler (Vaftiz, Tecelli, Son Yemek, Yargılanma)
   - Çarmıha Geriliş
   - Çarmıhtan İndiriliş ve Ağıt
   - Diriliş ve Göğe Yükseliş
   - Meryem'in Hayatı, Havariler ve Azizler
   - Rönesans'ta Mitoloji
   - Rönesans'ta Perspektif
   - Kuzey Rönesansı
   - Venedik Rönesansı
   - Maniyerizm

Her bir atölye çalışması 2 saat sürecek. Yukarıda bahsettiğim içerik için ise 4 ila 6 atölye çalışmasından oluşan bir seri oluşturmayı planlıyorum. Duruma göre bu çalışmalar her hafta veya iki haftada bir tekrarlanan bir düzene oturacak. Katılım, süre, içerik ve ücret için güncellemeleri zaman içinde ayrıca yapacağım.

İlk derse katılım için maalesef bir sayı sınırımız olacak. O yüzden katılmak isteyenlerin mutlaka sanatabasla@gmail.com adresine bir e-mail yollamalarını rica ediyorum.

Sanat tarihi ve resim analizi ile ilgilenen ve bunu etkileşimli bir platforma taşımak isteyen herkesi Tanıtım Dersi'nde görmeyi umarım.

Sevgiler

Özgün Yılmazok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder